Tips voor hoogsensitieve moeders

Tips voor hoogsensitieve moeders. Vind tijd voor jezelf tijdens de lockdown!

 

Wat leven we toch in een gekke tijd op dit moment. Hoe beleef jij dit als sensitieve vrouw, als moeder? Als hspcoach spreek ik wekelijks vrouwen die allemaal hun eigen situatie hebben en weer tegen andere dingen aanlopen. Ergens vinden we het fijn om meer rust te ervaren. Er hoeft minder als het om sociale aangelegenheden gaat. Maar nu we wat verder komen in de tweede lockdown staat vast: het is een tijd met veel uitdagingen en er komt nogal wat op ons af.
 

Normaal is het verwerken van prikkels, aangeven van grenzen en het vinden van tijd voor onszelf al een uitdaging. Nu komt daar nog de lockdown bij. Dus thuiswerken combineren met thuisonderwijs, kinderen die uitdagender gedrag neer gaan zetten Eerlijk? Werkelijk alle struggels van hsp worden getriggerd. Hoe is dit voor jou en wat zou jou op dit moment het meest helpen? Hieronder een aantal tips speciaal voor jou.

 

Maak het jezelf makkelijker

Vaak hebben we een groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen we voor iedereen zorgen. De lat ligt hoog en we vergeten gehoor te geven aan ons gevoel en behoeften. De tip: laat het wat meer los. Verwacht niet dat je hetzelfde kunt als de juf of meester. Verwacht niet van jezelf dat je het zelfde werk aflevert als voor de lockdown. Ook niet dat het huishouden hetzelfde door loopt. Vraag hulp, verdeel het werk, laat je kinderen ook echt even zelf dingen oplossen en spelen. Wat er ook op je pad komt, probeer er positief in te staan. Train jezelf om op het positieve te richten. Maak een grap, dans, neem pauzes, spreek je uit en besef dat de behoeftes van jou als moeder, als vrouw er ook mogen zijn. Ze zijn net zo belangrijk als van de rest van het gezin. Spreek je vooral uit en kijk wat er mogelijk is, creëer met elkaar. Betrek de rest van het gezin hierin. Dan zul je zien wat er mogelijk is. Vergeet ook niet; hoe een dag ook verloopt, jij bent sowieso helemaal goed zoals je bent.

 

Aandacht voor je lichaam

Hoe druk de dag ook is, neem tijd om aandacht te geven aan je lichaam. Je lichaam is zo belangrijk voor jou als sensitieve vrouw. Stem een paar keer op een dag af met jouw lichaam. Start de dag met een verbindingsoefening en een paar yoga oefeningen. Leg jezelf niets op maar voel waar je lichaam behoefte aan heeft maar maak er wel echt tijd voor. Neem bewust door de dag heen wat 'incheckmomenten'. Dat kunnen meditaties of verbindingsoefeningen zijn die wat langer duren. Of even je ogen dicht doen en je lichaam 'scannen' als je een thee pakt. Voelen, bewust ademen en alles loslaten waardoor je de verbinding met je lichaam weer versterkt of terug haalt. Mocht je interesse hebben, in mijn podcast #7 neem ik je mee in een begeleide oefening.

 

Liefdevol omgaan met emoties van jou en je kind

Iedereen wordt op zijn eigen manier en tijd geraakt door de lockdown. En niet alleen jij, ook je kind. De een voelt zich overprikkeld, beperkt, de ander eenzaam. Juist in deze tijd is het belangrijk om onze gevoelens en emoties niet weg te duwen. We zijn gewend om emoties lastig te vinden. Ze komen niet altijd uit en we willen de onrust die het geeft niet altijd voelen. Toch is het belangrijk om emoties te laten zijn. Doorvoel, laat ze er helemaal zijn zodat je ze kunt loslaten en niet vast blijven in je lichaam. Zo werkt dat ook voor je kinderen. Wees je er extra bewust van dat kinderen een andere manier hebben van emoties verwerken. Druk gedrag, aandacht vragen of juist wat stiller zijn. Daag ze uit voor een kussengevecht, kijk grappige filmpjes, doorbreek even de sfeer. Ga lekker veel naar buiten. Zoek de natuur op. Kan niet vaak genoeg. Alleen, met je kinderen, even alleen met je partner. De natuur kent weinig prikkels en neutraliseert.

 

Veel succes voor jou. You can do it. Vergeet vooral niet: houd van jezelf, elke dag weer.

 

♥ Marlene

Marlene de Groot

Mijn naam is Marlene de Groot en ik ben werkzaam als Hoogsensitief Coach en Energetisch Masseur. Met Zense bied ik coaching, energetische behandelingen en online trainingen. Hierin staat centraal staat hoe jij om gaat met je hoogsensitiviteit. Waar loop je tegen aan in je leven, wat zit je dwars, wat lukt jou niet om te doorbreken? Bijv in je relatie of bij het aangaan van een relatie, als moeder, in struggles op je werk.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...