Jezelf aanmoedigen

Wat doe jij als je iets moeilijk vindt? Raak je snel ontmoedigd waardoor je het laat zitten? Jezelf liefdevol kunnen aanmoedigen is fijn, ondersteunend en stimulerend! De dierenwereld is een prachtig voorbeeld én inspiratiebron om te zien hoe jongen worden geleerd om zichzelf te redden. Ik hoop dat deze blog een aanmoediging voor je is om helemaal op je eigen kracht te durven vertrouwen!

 

Dit beeld van een olifantenmoeder dat haar jong een bemoedigend zetje geeft, ontroert me. ‘Toe maar kleintje, ik sta achter je! Ik hou je in de gaten en bescherm je’. Zo creëert zij een veilige omgeving waarin haar kleintje de wereld kan verkennen. En zich langzaam leert los te maken om later in vertrouwen zijn eigen pad te volgen.

 

Als jij je veilig hebt gevoeld als kind en aangemoedigd bent om spannende dingen te doen, dan zal jij jezelf vast goed moed kunnen inspreken. En jezelf kunnen bemoedigen als je het moeilijk hebt. Dat mogen we toch ook veel meer doen?! Elkaar aanmoedigen om nieuwe dingen uit te proberen. Een liefdevol zetje geven: ‘Ga maar, je kunt het!’

Elkaar bemoedigen in lastige en/of pijnlijke situaties. Niemand kan het voor je dragen of het voor je oplossen. Dat is ook niet de bedoeling. Maar als we elkaar liefdevol ondersteunen, voelen we ons gedragen. Gedeelde smart is halve smart zeiden ze vroeger al. Échte naastenliefde zoals een luisterend oor, een arm om je heen, begrip, erkenning, praktische hulp, tips. Ook al moet je het alleen doen, je voelt je dan niet alleen!

Hoe werkt het bij jou? Zie jij meestal beren op de weg? Wik en weeg je vaak? Blijf je op dezelfde plek of in een relatie hangen ook al voelt het allang niet goed meer? Grote kans dat je niet geleerd hebt om jezelf aan te moedigen. Om het gewoon te doen! Om te veranderen omdat het nodig voor je is of omdat je een verlangen hebt…

Maar hoe je dat jezelf aanmoedigen? Hier volgen 5 manieren die mij enorm geholpen hebben om meer moed te hebben. Ik deel ze graag met jullie!

Welke gedachten heb je?

Word je bewust welke gedachte(n) je hebt wanneer jij je blijkbaar ‘onveilig’ voelt. Vervang ontmoedigende of zwaarmoedige gedachten/overtuigingen voor bemoedigende woorden en krachtige affirmaties die passen in jouw situatie. Bv. ‘Ik durf niet van baan te veranderen’ in ‘Ik sta open voor verandering van baan omdat ik meer vrijheid en plezier wil hebben’. Hiermee creëer je een bereidheid en ruimte om verandering toe te laten. Als je in mogelijkheden denkt én vertrouwen hebt, trek je dit aan!

Herken je gedrag

Wat doe je als je jezelf ontmoedigt? Heb je uitstelgedrag? Raak je geïrriteerd? Moeten anderen je helpen? Doe je uiteindelijk niets? Dit zijn wat gedragspatronen die voortkomen uit angstgedachten. Kun je je voorstellen wat er allemaal mogelijk is als je liefdevolle en accepterende gedachten hebt? Groei, persoonlijke ontwikkeling, vreugde, plezier, energie, zelfvertrouwen, zin in het leven! Door je gedachten vanuit liefde te laten komen, verandert je gedrag, verandert je leven…

Kleine veranderingen

Als je graag controle hebt, oefen eens met wat kleine veranderingen. Zo ervaar je wat het met je doet. Wat je fijn vindt of juist niet. Een geweldige manier om jezelf beter te leren kennen. Neem eens een afwijkende route naar huis. Loop ander rondje. Ga van de bekende paden af in het bos. Slaap eens andersom of wissel van kant in bed. Knoop een praatje aan met een onbekende. Zing onder de douche of dans door de kamer. Doe eens gek!! Kleine stapjes worden zo vanzelf groter.

Moedig anderen aan

Kijk eens hoe je inwendig reageert op iemand die iets moeilijk vindt. Heb je daar een mening over? Vind je stiekem dat diegene het verdient? Geeft het je een beter gevoel als het iemand anders niet lukt? Je houdt jezelf hiermee onbewust klein en anderen ook. Alles wat je tegen een ander zegt, zeg je eigenlijk ook tegen jezelf. Ervoor kiezen om anderen aan te moedigen, te ondersteunen, naar hen te luisteren zonder oordeel, schept verbinding én vertrouwen. Vanuit gelijkwaardigheid! Het geeft jou een goed gevoel en de ander ook. En het inspireert je juist om ook in beweging te komen, om meer je hart te volgen!

Heb vooral plezier!

Als je alles graag goed wilt doen, heb je over het algemeen een groot verantwoordelijkheidsgevoel, plichtsbesef, ben je loyaal en sta je vaak klaar voor anderen. Het vraagt moed om je Eigen pad te volgen. Om je Eigen lied te zingen! Maar je wordt er zo blij van!! Je kiest voor een lichter, losser én leuker leven door te leven vanuit je hart. Je hart weet precies wat je blij maakt. Het maakt een sprongetje! Daar wil je toch meer van? Dus neem het leven niet te serieus, laat los wat niet meer bij je past en omarm datgene waar je naartoe getrokken wordt. Toe maar, je kunt het!

Als er iets is wat je enorm steunt in lastige situaties, dan is het wel dat jij jezelf moed weet te geven. Dus oefen maar lekker, voel jezelf sterker worden en heb vooral plezier! Er is niets zo krachtig als de gedachte ‘Het lukt me!’

 

Mocht je nog iets willen weten, stel je vraag gerust in de comments. Ik beantwoord met liefde al je vragen.

Ik zing mijn eigen lied! Coaching richt zich op Eigenheid & Eigenwaarde. Je bent al waardevol, compleet én vrij. Een herinnering om jeZelf te Zijn!

Annette Oppenberg

Als enthousiast levenscoach heb ik mijn praktijk Ik zing mijn eigen lied! Coaching in Voorhout. Hier begeleid ik jongeren en volwassenen die zich minderwaardig / waardeloos voelen wat een behoorlijke impact kan hebben op je leven. Coaching helpt je van vastlopen naar bevrijding, van denken (hoofd) naar voelen (hart), van zelfafwijzing naar zelfliefde, van angst naar vertrouwen. Door alles los te laten wat niet van jou is, keer je terug naar je ware natuur. 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...