De TV de deur uit!

Door Marise Bartels van Het Leven Beweegt Je

 

Mijn televisie de deur uit doen, ik moest daar wel een jaartje over doen voor ik hem echt weg deed. Terwijl ik hem al een jaar niet meer aan had gehad. In de zomer stond hij sowieso niet aan, maar als de dagen korter werden vond ik TV kijken wel weer fijn, meer binnen, series kijken. Maar ja. Hij stond ook vaak gewoon zomaar aan als achtergrond en hij ging weer uit als ik naar bed ging. Keek ik dan ook echt? Meestal was het uitzending gemist voor een documentaire...

Dit is overigens geen betoog over dat het zo goed en verstandig is je TV eruit te doen, maar ik schrijf over mijn eigen ervaring met TV kijken en er anders mee omgaan dan voorheen. Misschien vind je het interessant voor wanneer je ook overweegt te minderen of je TV misschien ook wel weg wilt doen. Afgelopen maand heb ik resoluut mijn TV-abonnement opgezegd en mijn TV gratis op Facebook aangeboden, dezelfde avond werd ie opgehaald, ik blij en de nieuwe eigenaar blij. Wat een licht en ruimte zo'n zwart scherm je huis uit én het scheelt in de kosten per maand. 

Televisie verandert letterlijk je Visie.

Alle reclame, schreeuwerigheid, mensen die het zogenaamd allemaal zo goed voor elkaar hebben of er goed uitzien, of juist het tegenovergestelde. Je wordt doodgegooid met informatie die in je geest wordt gepropt, onbewust word je getriggerd. Ofwel je zit je te irriteren aan wat je ziet, of je wordt er door beïnvloed. Heel slim wordt je letterlijk in iets meegenomen. Je zit vooral naar andere mensen te kijken. Dit komt binnen, hoe dan ook. Via je zintuigen en energetisch verlaagt het je trilling als je naar programma's kijkt die je niet voeden maar eerder leegtrekken. Knap je nou echt op van een (real life) soap? Het gekke is, je blijft vaak kijken, hoe dom het ook is. Dat voelt dan 'lekker', maar eigenlijk verlaagt het je trilling en wordt er ook nog geld aan je verdiend.

Hoewel het best even 'gek' was, de TV wegdoen, mis ik hem helemaal niet. Het is meer dat het iets heel normaals in mijn leven was. We hadden thuis een TV en die ging na het eten aan en als je naar bed ging, vaak te laat, dan ging ie weer uit, hoewel we toen veel minder zenders hadden en veel minder reclame en pulp. Het gaf me soms ook weleens het gevoel dat ik niet zo alleen was. Al stond ie maar op de achtergrond aan, het leek dan toch of er iemand was en er kwam geluid uit. De TV hielp dan ook wel om eenzaamheid of verdriet of gewoon de confrontatie met mezelf niet zo te hoeven voelen.

Bewust TV kijken, dat kan dus, want er worden genoeg hele mooie leuke en grappige series en documentaires gemaakt en op YouTube kun je ook interessante dingen bekijken.

Wat de TV eruit doen mij brengt
Ik kijk nu wat ik wil en wat me inspireert en raakt op mijn tablet, dan weet ik meteen hoeveel tijd ik wil besteden aan even een programma bekijken ipv dat ik blijf hangen en zappen. "Vogeltje gezien, kastje dicht", zei mijn oma dan altijd. Ik doe meer andere dingen. Als het langer licht is ga ik graag wandelen aan het strand of ik zit lekker buiten in de tuin een boek te lezen of spreek gezellig wat af met iemand. Ik word meer gestimuleerd mijn creativiteit in te zetten, ik ga schilderen of tekenen of wat lekkers bakken, mediteren of mijn werk voorbereiden.

Mijn dag voelt niet als 'voorbij'. Dat had ik vaak met TV kijken. Zodra die aanging was het zitten en de dag was klaar. Nu heb ik meer ruimte om in huis nog wat beet te pakken. Ik heb een rustiger hoofd. Mijn hoofd is niet volgestampt met geluid, gedoe en beïnvloeding en daardoor neem ik meer tijd om te rusten en rustig voorbereiden om naar bed toe te gaan. Ik hoef daardoor minder prikkels te verwerken.

Ik voel dat ik dichter bij mijn eigen waarheid, weten blijf. Door TV word je ongewild toch gemanipuleerd, dingen opgedrongen ook al denk je dat het geen invloed heeft. Doordat ik niet zo overal van op de hoogte ben van wat er zogenaamd in het nieuws gebeurt of de nieuwste hypes, kan ik veel beter bij mijn eigen authentieke ideeën blijven. Misschien vind je het interessant om te ontdekken wat minder TV kijken jou brengt? Of denk je erover hem ook weg te doen? Er zijn genoeg mogelijkheden waardoor je nog steeds leuke documentaires en series kunt kijken en je niet betaalt voor een TV abonnement. Of probeer het een keer 2 maanden, kijk wat het met je doet.

En hou je nu eenmaal van heerlijk Netflixen en Binge-kijken, lekker doen! Ieder zijn ontspanning.

Marise Bartels

Mijn naam is Marise Bartels (1977) en ik heb mijn praktijk voor Massage, Healing en Do-In in mijn woonplaats Voorhout. 

Als kind al geïnteresseerd in de natuur, psychologie, spiritualiteit en hoe alles beweegt. Waarom wordt de één ziek en de ander niet, waarom trekken we allemaal bepaalde situaties naar ons toe. Maar alleen over problemen praten, dat vond ik niet voldoende. En die vragen moest ik uiteraard vooral aan mijzelf stellen, daarom heet mijn praktijk Het Leven Beweegt Je. 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...