De helende kracht van bosbaden

“Ik zie er eigenlijk wel tegenop om zo lang stil te zijn, dat ben ik nooit! Mijn hoofd staat altijd aan!” verzuchte een deelnemer me voordat de bosbadensessie startte. Ze keek me met grote ogen gespannen aan.

Een uur later zag ik haar met een ontspannen glimlach tegen een enorme boom geleund staan.

Wanneer was jij voor het laatst stil? Draait jouw hoofd ook overuren?

In deze drukke en hectische wereld is het gemakkelijk om het contact met jezelf te verliezen. Er is constante afleiding door je mobiele telefoon en alle verantwoordelijkheden en sociale verplichtingen die je in het dagelijks leven hebt. Door deze druk kan het zijn dat je steeds verder verwijdert raakt van wie je werkelijk bent.

Je wordt geleefd in plaats van dat je leeft!

Bosbaden is een effectieve manier om je weer in verbinding te laten komen met jezelf en stil te staan in het hier en nu!

 

Wat is bosbaden precies?

Bosbaden komt oorspronkelijk uit Japan en heet daar Shinrin Yoku en staat voor: “je onderdompelen in de atmosferen van het bos”. Het is wetenschappelijk bewezen dat bosbaden onder andere het stresshormoon cortisol vermindert, de slaapkwaliteit verbetert en het immuunsysteem activeert. Tevens scheiden bomen gezonde stoffen uit die jij weer mag inademen. Hoe mooi is dat?

Nu denk je misschien: ik ga wel eens in de natuur wandelen, wat is dan het verschil met bosbaden?

Bij bosbaden gaat het in tegenstelling tot ‘gewoon’ in de natuur wandelen, niet om de afstand of de route. Het gaat er bij bosbaden om dat je het stuk wat je aflegt, volledig beleeft.

Bij bosbaden ga je je pas vertragen, in stilte zijn, al je zintuigen gebruiken. In het hier en nu zijn. Je gaat de omgeving om je heen écht ervaren. Je geeft je volledige aandacht aan de natuur. Je gaat je dankbaar voelen dat de natuur zo goed voor je zorgt.

 

Wat kan bosbaden je opleveren?

Doordat je je volledige aandacht richt op de natuur, ga je ook meer dingen écht zien. Natuur werkt helend. Het groen van de bladeren werkt rustgevend. De regelmatige patronen van de natuur kalmeren je brein.

  • Je komt weer in het hier en nu!
  • Je kunt weer gaan leven met aandacht!
  • Je voelt weer verbinding met jezelf.
  • Jouw levensenergie kan weer gaan stromen!

 

Bosbaden in een groep

Het kan voordelen hebben om te bosbaden in een groep. De groep kan je ervaring versterken. Je kan je ook helemaal op het bosbaden richten. Als gids kan ik je begeleiden, ook bij de mindfulness en meditatie oefeningen. Je zal minder snel afgeleid zijn en ik kan de tijd voor je bewaken.

Zeker als je een druk hoofd hebt en juist behoefte hebt aan rust en aan meer verbinding met jezelf, kan het fijn zijn om te worden begeleid in de bosbadensessie. De positieve effecten van bosbaden kunnen hierdoor versterkt worden.

Ik organiseer regelmatig bosbaden sessies. Ga je een keer mee?

Lia Meerkerk / De Groene Leefstijlcoach

Mijn doel is om mensen die veel stress ervaren in de huidige maatschappij te begeleiden naar een slow living levensstijl.

Bewegen in de buitenlucht, omringd door de natuur, is mijn persoonlijke motto. Dit is de basis van mijn praktijk. Buitenlucht en natuur leveren altijd iets op. De leefstijlbegeleiding die ik bied, vind plaats in de buitenlucht. Daarnaast bied ik laagdrempelige sportactiviteiten aan, genaamd Slow Sports. Bovendien organiseer ik ook bosbaden en stiltewandelingen, zodat mensen volledig tot rust kunnen komen.

Ik ben iemand die zich inzet voor langdurige verbetering van de gezondheid. Ik geloof niet in snelle oplossingen, maar in gezondheid die zich richt op alle aspecten van het leven. Het gaat vooral om het ervaren van een positieve gezondheid en een positieve mindset!

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...