Duurzame groenten, fruit en kruiden, oogst zelf of werk mee als vrijwilliger!

NoordWIJde
Noordwijk

Wil je ook graag onbespoten groenten en fruit eten? Dat kan zelfs lokaal! In Noordwijk aan de Duinweg 52 is zelfoogsttuin NoordWIJde gestart! Je kunt ophalen op zondag, zelfoogsten op wo/vr/zo of ook meehelpen in het gezellige tuinteam. Doe je mee?

Vlak achter de duinen bij Noordwijk ligt NoordWIJde.
Een regeneratieve tuinderij waar we sinds 2019 op duurzame wijze groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden telen en verwerken tot smaakvolle producten, zoals thee, jam en diverse siropen. We doen dit met veel aandacht voor de bodem en het bodemleven en dus zonder pesticiden of kunstmest.

Je kan je groenten zelf bij ons oogsten maar ook elke zondag op de tuin ophalen.

 

De tuinNoordWIJde is een kleinschalige tuinderij van ongeveer 3000m2. De tuin is gelegen op de voormalige schapenweide van de familie Marbus. Vlak achter de duinen, grenzend aan grasland en bollenveld. NoordWIJde bestaat sinds 2019. 

 

Wat telen we?Op NoordWIJde telen wij voornamelijk meerjarige gewassen die zich thuis voelen in het schrale duinzand: een grote diversiteit aan kruiden, klein fruit en (vergeten) groenten. En vanaf 2022 ook eenjarige groenten!We telen onze gewassen voor lokale verkoop. Groenten, kruiden en fruit verkopen we vers van het land. Ook verwerken we onze kruiden en kleinfruit tot thee, jam en siroop.

KruidenWe telen onder andere theekruiden zoals bergamot, dropplant, citroenmelisse, salie, hysop, munt, kamille en venkel. Hier maken we vervolgens diverse thee blends van. Of eigenlijk ’tisanes’, zoals je een kruideninfusie noemt.Daarnaast telen we ook ‘hartige’ kruiden voor in de keuken zoals bieslook, tijm, wilde marjolein, dragon, bonenkruid, roomse kervel en lavas. 

KleinfruitOp de tuin staan meer dan 150 bessenstuiken zoals kruisbes, jostabes, aalbes, zwarte bes, honingbes, appelbes en gojibes.Daarnaast vind je er aardbeien, frambozen en bramen. En natuurlijk duindoorn. We liggen tenslotte pal achter de duinen.

Meerjarige groentenWe telen diverse meerjarige (vergeten) groenten.Denk aan artisjokken, asperges, rabarber, oerprei, wilde rucola en eeuwig moes.

Eenjarige groentenNieuw voor seizoen 2022 is de start van de eenjarige groenteteelt op NoordWIJde. In onze ‘no-dig market garden’ telen wij veel verschillende groenten. Van andijvie tot winterpostelein. En van alles er tussenin, zoals: biet, sla, peultjes, knoflook, pastinaak, ui, radijs, pompoen, raapsteel, wortel, courgette, spruitkool en prei. Zie voor de volledige lijst de oogstkalender.

 

Oogstaandelen en prijzen

De prijs van een oogstaandeel voor seizoen 2022 (mei tot en met november):

1 volwassene €275

2 volwassenen €500

Kinderen onder de 5 jaar €0

Kinderen van 5 t/m 11 jaar €50

Kinderen van 12 t/m 17 jaar €90

Omgerekend komt het neer op minder dan een tientje per week (€9,80 om precies te zijn) voor een eenpersoons abonnement uitgaande van 28 weken oogst. Je betaalt aan het begin van het jaar. Mocht eenmalige betaling lastig zijn, dan bestaat de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Later in het jaar deelnemen is mogelijk zolang er ruimte is. De prijs wordt dan uiteraard aangepast.

Aanmelden voor een oogstaandeel!

Oogstdeelnemers hebben gedurende het oogstseizoen (vanaf 15 mei tot 1 december) toegang tot de tuin op:

· Woensdag van 12.00 – 17.00 uur

· Vrijdag van 12.00 – 17.00 uur

· Zondag van 10.00 – 15.00 uur

Over NoordWIJde

Over Marlijn & Erwin

 

Marlijn was jarenlang werkzaam in de pedagogische sector. De laatste jaren als gastouder. Dit werkte prachtig in combinatie met de zorg voor haar eigen twee kinderen. Vanuit de wens om deze kleintjes de beste start en een goede toekomst te geven begon haar zoektocht naar gezond voedsel als fundament voor goede groei. Ze verdiepte zich in de bodem als basis voor voedsel, biodiversiteit en de invloed van het menselijk handelen hierop. De wens om actief bij te dragen aan een eerlijk en duurzaam voedselsysteem groeide. Maar hoe? 

Bij toeval kwam ze in aanraking met de Warmonderhof, de opleiding voor biodynamische landbouw. Deze opleiding bleek een schot in de roos: leren in de praktijk op het land en aanvullende theorie op school. Hoe mooi zou het zijn een eigen tuinderij te runnen? In juni 2021 zag ze de vacature: ‘Ondernemer(s) gezocht voor NoordWIJde’. Ze was direct enthousiast over dit prachtige initiatief van Gerbrand, net als haar partner Erwin. Herstellende landbouw, duurzaam, lokaal. En dat vlak achter de duinen bij Noordwijk! Na een goed gesprek met Gerbrand was het beklonken. Vamos! Marlijn en Erwin startten enthousiast als tuinders/ondernemers. Het voelt als een eer én fantastische uitdaging om NoordWIJde voort te zetten en te ontwikkelen. Het is elke dag een feestje om de oprijlaan op te fietsen en de tuin te zien liggen. U vindt Marlijn komend seizoen veel op de tuin, ergens tussen de kruiden, fruit en groenten.

Erwin

De afgelopen 10+ jaren heeft Erwin met veel plezier gewerkt bij TOPdesk. Een softwarebedrijf uit Delft waar hij diverse commerciële functies heeft gehad.

Voordat hij bij TOPdesk terecht kwam, tijdens zijn opleiding aan de Hotelschool, droomde hij regelmatig van het starten van een eigen bedrijf met dat ene briljante idee.

Sinds Marlijn de opleiding biodynamische landbouw is gaan volgen aan de Warmonderhof en hij meer leerde over (de gebreken van) ons huidige voedselsysteem, is bij hem de bewustwording gegroeid en de wil ontstaan hier actief mee aan de slag te gaan. Hij volgde een permacultuur jaarcursus bij Taco Blom en nadat Erwin en Marlijn diverse tuinderijen hebben bezocht en ze voorbeelden zagen van rendabele bedrijven waar kleinschalig biologisch geteeld werd, begon het idee van een eigen tuinderij steeds meer te leven.

Het buiten kunnen werken in alle vrijheid in plaats van achter een scherm en een mooi bedrijf opbouwen samen met Marlijn. Daar hoefde hij niet lang over na te denken!


NoordWIJde

Marlijn Nauta

Duinweg 52
2204 AV Noordwijk

Duurzame groenten, fruit en kruiden, oogst zelf of werk mee als vrijwilliger!