TRE®/Stress- en Burn-out coaching

Praktijk-Unwind
Katwijk

Praktijk-Unwind heeft als doel om jou te begeleiden op weg naar meer ontspanning, welzijn, gezondheid, verbinding en duurzaam herstel. Hierbij maak ik onder andere gebruik van de innovatieve methode TRE® en stress en burn-out coaching.

Last van spanning, onrust, slapeloosheid of andere klachten* veroorzaakt door (chronische) stress? Met behulp van TRE® (spanning en stress reducerende oefeningen) en/of coaching begeleid ik jou vanuit een ervarings- en lichaamsgerichte werkwijze het zenuwstelsel te kalmeren, veerkracht te vergroten, je meer verbonden te voelen met jouw lichaam en tot rust te komen. Maatwerk is hierin belangrijk, met oog voor jouw verhaal, mogelijkheden, wensen en situatie. TRE® is geschikt voor vrijwel iedereen, vanaf 9 jaar (altijd samen met een ouder/verzorger). Bij fysieke klachten of beperkingen kunnen de oefeningen worden aangepast. Zie mijn website voor meer inhoudelijke informatie.

Mijn uitgangspunt is dat stress in al zijn gradaties een natuurlijk onderdeel is van ons dagelijks leven. In de meest positieve zin helpt het ons om te presteren/handelen. We kunnen stress niet voorkomen. Wat we wel kunnen is ons bewust worden van de impact van stress, de lichamelijke spanning en onze gewoontepatronen. Vervolgens kunnen we een keuze maken hoe hiermee om te gaan. We kunnen op een functionele manier leren omgaan met de effecten van stress waardoor we onze veerkracht vergroten. Hoe groter onze veerkracht, des te beter we de uitdagingen die we in ons leven tegenkomen het hoofd kunnen bieden en kunnen bewegen richting ontwikkeling, aanpassing en groei. Hierbij spelen onze geschiedenis, omgeving, ons brein, zenuwstelsel, lichaam en wie wij in wezen zijn een belangrijke rol en kijk ik naar de mens als geheel. Dat is waar Praktijk-Unwind voor staat. 

* zie mijn website voor een uitgebreidere lijst met stressgerelateerde klachten

Over Praktijk-Unwind

16 jaar lang heb ik gewerkt als algemeen maatschappelijk werker in de Duin-en Bollenstreek. Vanaf 2013 ben ik mij gaan verdiepen in meer lichaamsgerichte vormen van werken. Niet in de laatste plaats omdat ik mijn eigen lichaam vooral gebruikte om daar te komen waar ik wilde, wat wil zeggen dat ik mijn eigen signalen niet voelde en/of negeerde. Ik ging door op wilskracht, gebruikmakend van mijn doorzettingsvermogen en discipline, op de automatische piloot. Ik leefde, zoals iemand het zo mooi omschreef, als een ‘kopvoetertje’; een hoofd met voeten, nauwelijks bewust van lichaam of gevoel.

Ik kon de signalen die mijn lichaam steeds duidelijker liet horen niet langer negeren. Dit heeft mij geïnspireerd in mijn zoektocht naar verschillende lichaamsgerichte methoden om in de eerste plaats mijn eigen gezondheid en welzijn te vergroten en herstellen. Ik ben breder gaan kijken naar menselijk gedrag, ziekte/gezondheid en trauma. Zo zijn David Berceli, Stephen Porges, Gabor Mate, Peter Levine, Pat Ogden, Bessel van der Kolk, Janina Fisher en Tara Brach voor mij belangrijke inspiratiebronnen. Ook ben ik overtuigd van het belang van bewust leven, gezonde (biologische) voeding, bewegen in de natuur, yoga en mindfulness. In juni 2021 volg ik de cursus "Polyvagaal Theorie in Therapie (Deb Dana)", om vanuit de theorie van Stephen Porges mijn werk verder vorm te geven. 

Tevens ben ik cercertificeerd Stress en Burn-out coach, hartcoherentie coach, voedingsconsulent en heb ik gewerkt als fitness instructeur waardoor ik kan werken vanuit diverse invalshoeken. 

Ik ben gecertificeerd TRE®-provider en aangesloten bij TRE-Nederland. 


Praktijk-Unwind

Martine van der Plas

Kerkstraat 53
2223 AG Katwijk

Lid van beroepsvereniging

TRE®/Stress- en Burn-out coaching