Ritueel Familie-Systemisch Werk

Familie-Opstellingen aan Zee
Katwijk

Ritueel Familie-Systemisch Werk onderscheidt zich door het gebruik van het medicijnwiel. Het werkt vanuit de kracht van het voorouderlijk veld, in plaats van uit de pijn van de verstrikking. Ook werk ik zo met sjamanistisch helende trance reizen.

Familieopstellingen zijn door Bert Hellinger voor het eerst gezien bij oude stammen in Afrika. Hij heeft deel uitgemaakt van opstellingen, die door de medicijnmannen van de stammen werden begeleid en op die manier de helende werking ervaren. Daarna is hij er in Europa mee gaan werken. Sindsdien is deze methode op veel manieren verder ontwikkeld. De methode waar ik mee werk, rituele familie- opstellingen, is een combinatie van ritueel Familie-Systemisch werk van Daan van Kampenhout en elementen van helende trancereizen.

Hoe werken familieopstellingen.
Ik werk meestal met individuele opstellingen. Ik gebruik dan kleuren, symbolen en tekeningen i.p.v. representanten. De vraagsteller staat zelf op alle posities en is zo als het ware zijn eigen representant. Dit kan een nog diepere ziele werking hebben dan een grote opstelling.

Als ik tijdens opstellingsdagen werk met representanten wordt de opstelling neergezet in een kring van deelnemers, die met elkaar een helend veld vormen. Sommige deelnemers hebben een eigen thema ingebracht, anderen stellen zich beschikbaar als representant voor familieleden, begrippen of symptomen. De kracht van het helende veld komt tot uitdrukking doordat representanten gevoelens en emoties gewaar worden van personen waar ze voor staan. Hierdoor verandert de opstelling en daarmee de ordening binnen het systeem. Dat blijkt een helende werking te hebben op de problemen, die de vraagsteller heeft ingebracht.

Sjamanistisch lichaamswerk en Helende trance reizen zijn een aanvulling op het Ritueel Systemisch Werk. Soms is het handig hiermee te beginnen, omdat trauma's te groot blijken om direct naar te kijken. 

Over Familie-Opstellingen aan Zee

In de drogist van mijn oma werd mijn interesse voor kruiden voor het eerst gewekt, maar pas toen mijn kinderen naar school gingen, ben ik gaan studeren aan de academie voor natuurgeneeskunde te Bloemendaal. Nadat ik mijn HBO-studie natuurgeneeskunde en psycho-sociale begeleiding daar afrondde, heb ik een leer-werk traject familie-opstellingen doorlopen bij bureau How To Handle in Breda. Mijn leraren; arts voor homeopathie en biofysische geneeskunst Sake Roozen en zijn vrouw creatief therapeut Marije Roozen-Tonnaer waren pioniers in het familie-systemisch werk in Nederland. Daar ben ik tien jaar blijven assisteren tijdens opstellingsdagen. Ik heb diverse seminars gevolgd bij instituut Practice for Systemic Ritual van Daan van Kampenhout voor ritueel familie-systemisch werk en sjamanisme. Om mijn vakkennis verder te verbreden heb ik aanvullende cursussen gevolgd o.a. Homeopathie en transpersoonlijke psychotherapie.

Al voor ik in 2007 ernstig ziek werd, was ik in aanraking gekomen met het Journey werk van Brandon Bays. Daarna heb ik een deel van de jaaropleiding Journey therapeut gedaan en heb ik zelf veel helende reizen ondergaan. Aldoende en door het boek “de helende reis” ontdekte ik dat The Journey van Brandon Bays het sjamanisme als basis heeft. Ten slotte ben ik onderdelen van het Journey werk van zowel Daan als Brandon in gaan bouwen in het rituele Familie-Systemisch werk en de sjamanistische helende trance reizen, die ik nu in de praktijk gebruik. Om mijn kennis actueel te houden, heb ik een aantal seminars van de jaaropleiding  "Familie-Opstellingen en Rituelen" bij Harry de Kruijff gevolgd.


Familie-Opstellingen aan Zee

Gonny Méjan

Schutterswei
2223TT Katwijk

Lid van beroepsvereniging

Ritueel Familie-Systemisch Werk