Zelfoogsttuin: Pluk de oogst of tuinier ook mee! | Voorhout

Als je kiest voor een oogstaandeel deel je mee in de oogst en kom je elke week zelf  groenten oogsten. Er zullen wekelijks meerdere momenten zijn waarop dat mogelijk is. Je krijgt via de mail een oogstbericht waarin vermeld wordt wat en hoeveel je mag meenemen. Het oogstaandeel wordt aan het begin van het jaar betaald zodat de tuinder verzekerd is van afzet en middelen heeft om zaden, plantgoed en ander materiaal aan te schaffen waarmee zij de oogst kan verzorgen.

 

Zo werkt het

Stel je eens voor, het is een mooie dag in mei en je besluit naar de tuin te gaan. Achter de sportvelden, in een heel mooi groen stukje Voorhout vind je zelfoogsttuin Elsgeesterhof. Je hebt vorig seizoen voor het eerst kunnen oogsten en gisteren heb je het eerste oogstbericht gekregen van de tuinder dat er sla, peultjes, radijsjes en spinazie geoogst kunnen worden.

Je hebt er zin in!

Op de tuin is het land na de winterperiode weer groen gekleurd. Als je aankomt op de fiets, hoor je de vogels fluiten en zie je aan de tafel buiten mensen gezellig met elkaar kletsen onder het genot van een kop koffie of thee. Je gaat erbij zitten en hoort anderen vertellen dat de tuinder volgende week wel wat hulp kan gebruiken bij het poten van de dahlia’s. Je kijkt in je agenda en besluit dat je daar wel bij kunt helpen. Want vele handen maken licht werk, het is gezellig en je kunt in de zomer weer mooie bloemen meenemen.

Na de koffie loop je naar het bord waarop geschreven staat wat en hoeveel je mag oogsten. Je gaat de tuin in met tasjes en bakjes die je meegenomen hebt van thuis en je pakt wat er in je oogstaandeel zit. Met een volle tas ga je weer naar huis denkend aan welke gerechten je ermee gaat bereiden.

Het geeft je een goed gevoel als je nadenkt over het project waar je onderdeel van bent. Er wordt op milieuvriendelijke wijze en lokaal groente geteeld en je kunt je eigen bijdrage leveren op een manier die bij je past. Het is fijn dat andere aandeelhouders op dezelfde manier over voedsel denken en dat je elkaar op deze bijzonder mooie plek kunt ontmoeten.

Over Ingrid Verdegaal | Voorhout

Aan de rand van Voorhout op het terrein van Volkstuinvereniging Elsgeest bevindt zich Elsgeesterhof. Elsgeesterhof is een tuin waar onder begeleiding van Ingrid Verdegaal samen getuinierd en geoogst wordt.

Ingrid heeft, na jaren werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, het roer omgegooid. Het werd tijd voor iets anders en omdat de volkstuin al jaren haar favoriete hobby is koos zij voor het telen van groente op milieuvriendelijke wijze.

Tijdens de opleiding biologisch dynamische landbouw op Warmonderhof kwam zij in aanraking met CSA, Community Supported Agriculture, oftewel gemeenschapslandbouw. Het doel is niet alleen om samen kleinschalig en op milieuvriendelijke wijze en lokaal groente, fruit en bloemen te telen maar ook om met elkaar van Elsgeesterhof een plek te maken waar ruimte is om elkaar te ontmoeten. In ruil voor een financiële bijdrage, in de vorm van een oogstaandeel, verzorgt en organiseert de tuinder de oogst en geeft inzage in de boekhouding. Elsgeesterhof huurt diverse tuinen van volkstuinvereniging Elsgeest en de bedoeling is dit in de toekomst uit te breiden.


Foto 1 Ingrid Verdegaal Foto 2 Ingrid Verdegaal Klik om te vergroten

Elsgeesterhof
Ingrid Verdegaal


Professionals in de categorie Eten & Drinken

Ademtherapie Astrologie Bioresonantie Body Stress Release Centra voor Gezondheidszorg Coaching - Bedrijfscoaching Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Coaching - Wandelcoaching Communicatie en presentatie Creativiteit Dans & Beweging Energetisch werk Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Fysiotherapie Haptonomie & Haptotherapie Healing en reading Homeopathie Hypnotherapie Kinderen-Ouders Kindertherapie Kleding Kruidentherapie Kunst Kunstzinnige therapie Levensbeschouwing en Religie Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek & Zang Natuurbeleving Natuurgeneeskunde Opleiding en Training Orthomoleculaire therapie Persoonlijke verzorging Psychologische hulp Psychosociale therapie Psychotherapie Regressie- en reïncarnatietherapie Retraites Shiatsu Therapie Sjamanisme Sociaal ondernemen Sport en Beweging Storytelling & Schrijven Stressmanagement Tai Chi & Chi Kung (Qi Gong) Theater Therapie (diverse) Verhuur Accommodaties Verlies- en rouwbegeleiding Voedingsadvies & Coaching Voetreflexologie & Voetzorg Vrouwenspiritualiteit Wellness Winkels Yoga Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding
Bewust Bollenstreek
Bewust Bollenstreek

Ontvang regelmatig de agenda, tips en nieuws!