Zelfoogsttuin: Pluk de oogst of tuinier ook mee!

Elsgeesterhof
Voorhout

Zelfoogsttuin: Weten wat je eet, hoe het geteelt wordt én genieten van producten van het seizoen. Kies voor een oogstaandeel en deel mee in de oogst of word vrijwilliger en tuinier met ons mee!

Als je kiest voor een oogstaandeel deel je mee in de oogst en kom je elke week zelf  groenten oogsten. Er zullen wekelijks meerdere momenten zijn waarop dat mogelijk is. Je krijgt via de mail een oogstbericht waarin vermeld wordt wat en hoeveel je mag meenemen. Het oogstaandeel wordt aan het begin van het jaar betaald zodat de tuinder verzekerd is van afzet en middelen heeft om zaden, plantgoed en ander materiaal aan te schaffen waarmee zij de oogst kan verzorgen.

 

Zo werkt het

Stel je eens voor, het is een mooie dag in mei en je besluit naar de tuin te gaan. Achter de sportvelden, in een heel mooi groen stukje Voorhout vind je zelfoogsttuin Elsgeesterhof. Je hebt vorig seizoen voor het eerst kunnen oogsten en gisteren heb je het eerste oogstbericht gekregen van de tuinder dat er sla, peultjes, radijsjes en spinazie geoogst kunnen worden.

Je hebt er zin in!

Op de tuin is het land na de winterperiode weer groen gekleurd. Als je aankomt op de fiets, hoor je de vogels fluiten en zie je aan de tafel buiten mensen gezellig met elkaar kletsen onder het genot van een kop koffie of thee. Je gaat erbij zitten en hoort anderen vertellen dat de tuinder volgende week wel wat hulp kan gebruiken bij het poten van de dahlia’s. Je kijkt in je agenda en besluit dat je daar wel bij kunt helpen. Want vele handen maken licht werk, het is gezellig en je kunt in de zomer weer mooie bloemen meenemen.

Na de koffie loop je naar het bord waarop geschreven staat wat en hoeveel je mag oogsten. Je gaat de tuin in met tasjes en bakjes die je meegenomen hebt van thuis en je pakt wat er in je oogstaandeel zit. Met een volle tas ga je weer naar huis denkend aan welke gerechten je ermee gaat bereiden.

Het geeft je een goed gevoel als je nadenkt over het project waar je onderdeel van bent. Er wordt op milieuvriendelijke wijze en lokaal groente geteeld en je kunt je eigen bijdrage leveren op een manier die bij je past. Het is fijn dat andere aandeelhouders op dezelfde manier over voedsel denken en dat je elkaar op deze bijzonder mooie plek kunt ontmoeten.

Over Ingrid Verdegaal

Aan de rand van Voorhout op het terrein van Volkstuinvereniging Elsgeest bevindt zich Elsgeesterhof. Elsgeesterhof is een tuin waar onder begeleiding van Ingrid Verdegaal samen getuinierd en geoogst wordt.

Ingrid heeft, na jaren werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, het roer omgegooid. Het werd tijd voor iets anders en omdat de volkstuin al jaren haar favoriete hobby is koos zij voor het telen van groente op milieuvriendelijke wijze.

Tijdens de opleiding biologisch dynamische landbouw op Warmonderhof kwam zij in aanraking met CSA, Community Supported Agriculture, oftewel gemeenschapslandbouw. Het doel is niet alleen om samen kleinschalig en op milieuvriendelijke wijze en lokaal groente, fruit en bloemen te telen maar ook om met elkaar van Elsgeesterhof een plek te maken waar ruimte is om elkaar te ontmoeten. In ruil voor een financiële bijdrage, in de vorm van een oogstaandeel, verzorgt en organiseert de tuinder de oogst en geeft inzage in de boekhouding. Elsgeesterhof huurt diverse tuinen van volkstuinvereniging Elsgeest en de bedoeling is dit in de toekomst uit te breiden.


Elsgeesterhof

Churchilllaan 39
2215 PE Voorhout

Zelfoogsttuin: Pluk de oogst of tuinier ook mee!