Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

17mei 2023
Filmavond: KIVA - The Call of the Wisdom Keepers. Internationale sprekers, live muziek, napraatcafé!

Bewust Bollenstreek
Noordwijk aan Zee

De aarde huilt en roept haar kinderen naar huis! Een práchtige film met een oproep tot liefde voor moeder aarde. Met documentairemaakster Marijke Kodden, internationale sprekers, live muziek én gezellig napraatcafé!

KAARTVERKOOP IS GESTART! RESERVEER HIER JE KAARTJE!

 

KIVA – The Call of the Wisdom Keepers

met inheemse Wisdom Keepers Cheryl Angel (Lakota VS) en Shirley Krenak (Brazilie)

 

Programma

Je bent van harte welkom voor een ontspannen inloop en anderen ontmoeten vanaf 19.30u.

In de foyer kun je kennismaken met de hoeders én hun prachtige producten van plekken in onze Bollenstreek: zelfoogsttuin NoordWIJde (Noordwijk) en de indoor volkstuinen en winkel met onbespoten groente en fruit, die óók thuisbezorgt, GezonderGroen (Rijnsburg).

 

We starten de filmavond verstillend met live muziek van gitarist Hans Elzinga en bassist Stan Stolk. Met de magische klanken van zijn gitaar en fluit neemt hij ons mee naar ons hart, waar we wéten wat klopt. 
 

De documentairemaakster, Marijke Kodden, zal vervolgens zelf de film introduceren. Na de film zijn er twee internationale gastsprekers, Wisdom Keepers die hun kennis met ons delen. Er is ook gelegenheid tot vragen stellen. En hoe fijn om elkaar daarna te ontmoeten in het napraatcafé!

 

Internationale gastsprekers: Wisdom Keepers and Water Protectors

 

* Lakota Wisdom Keeper Cheryl Angel (Verenigde Staten)  

Cheryl is een inheemse leider en eerbiedwaardige (Sioux) Lakota Elder. Ze is een waterbeschermer, en

stamt af van de Sicangu-stam van South Dakota. Ze ondersteunde Sacred Stone Camp tijdens de

bezetting van Standing Rock. Ze is Water Protector, het heilige en het meest belangrijke ‘Mniwiconi’, Water is Leven in Lakota.

Cheryl Angel heeft de afgelopen zes jaar veel gereisd om contact te maken met de inheemse bevolking

en niet-inheemse vrouwen en mensen die leven in duurzame gemeenschappen. Vooral Mexico is een rijke bron van inspiratie geweest, waar ze de beste manieren heeft onderzocht om het ‘Water Protector’ werk naar een hoger niveau te tillen. In Rapid City is ze de matriarch van 9 jonge familieleden. Haar ‘tiwahe’ (familie) is 9-voudig.

Momenteel ze is bezig met de lancering van een landelijke campagne over de diefstal van de Black Hills, een nationale kwestie.

 

* Krenak Wisdom Keeper Shirley Krenak (Brazilië)

‘Inheemse activist’, is de beste manier om Shirley Djukurnã Krenak te introduceren. Sinds haar 13e heeft ze gehoor gegeven aan de oproep van Moeder Aarde om een vertegenwoordiger te zijn van inheemse rechten en - bovenal - om een beschermer te worden van Moeder Aarde en voorouderlijke spiritualiteit. Vandaag, op 42-jarige leeftijd, zij wijdt zich volledig aan de strijd van inheemse vrouwen, geërfd door haar traditionele naam, Djukurnã: ‘een vrouw die altijd bereid is, omdat zij de draagster is van de geest die nooit oud wordt’. Ze behoort tot het Krenak-volk, gelegen aan de oever van de Watú (rio Doce), in het oosten van de deelstaat Minas Gerais. Veel van haar traditionele kennis verkreeg zij door de wijsheid van haar vader, Waldemar Ytchó Ytchó Krenak, rond een vuur in de oevers van de rivier ‘Doce’, hun heilige bloedverwant.

Tegenwoordig neemt ze deel aan tal van initiatieven in Brazilië en wereldwijd, zoals de COP 26, COP 27, de KIVA-bijeenkomst, de National Articulation of Indigenous Women Warriors of Ancestry (ANMIGA), het Shirley Krenak Institute en anderen. Onlangs, ze kreeg de kans om een traditioneel lied te zingen van haar volk aan president Lula op COP 27, dit was een ongelooflijke kans om de inheemse stem te laten weerklinken en de strijd voor Moeder Aarde te versterken.

 

Optioneel voorafgaand aan filmavond: Waterceremonie ‘Water is Life’
op strand Noordwijk olv Wisdom Keepers en Nederlandse waterdragers

 

Waterceremonie ‘Water is Life’ (17.45-18.45u)

Op het strand van Noordwijk, tegenover de Muze, zal een prachtige waterceremonie gehouden worden olv de 2 Water Protectors Shirley Krenak en Cheryl Angel en de Nederlandse Watersisters Patricia Pattinama, Annelies Theelen en nog een paar watersisters. Cheryl zegt altijd in haar Lakota taal: Mni Wiconi, wat betekent: Water is Leven, Wij zíjn Water, zonder Water geen Leven. Een ceremonie om ons bewust te worden van het element, van waaruit alle leven ‘ontspringt’. Wij mensen bestaan voor het merendeel uit water en beseffen ons dat maar weinig. Een ceremonie om contact te maken met het water, het water buiten ons, maar ook met ons innerlijke water. Om dankbaarheid uit te spreken voor het water.

 

Deze Waterceremonie is optioneel! We verzamelen om 17.45 uur bij de Muze en lopen gezamenlijk naar het strand, waar een prachtige mandala gemaakt is, waar we omheen verzamelen voor de Ceremonie. Om 18.45 lopen we gezamenlijk terug naar de Muze om een drankje te doen, alvorens het avondprogramma zal starten om 20.00 uur (zaal open om 19.45 uur).

 

Over de film

In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil - met een vuur in het hart - een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep vanuit de gehele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen ons met hun eeuwenoude wijsheid ons handvaten aanreiken naar een meer verbonden en duurzame manier van leven.

 

Deze documentaire geeft een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans. Maar ze delen ook hun zorg over Moeder Natuur en de mensheid. De kijker wordt uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen. ‘De aarde huilt en roept haar kinderen naar huis!’

 

En zo voeren de Wisdom Keepers hun laatste oproep uit via KIVA-ceremonies over de hele wereld. Tegelijkertijd brengen ze genezing en oplossingen door hun oude rituelen, gebeden en inheemse wijsheid.

 

Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA-ceremonies in Mexico, India en terug naar KIVA Holland in 2019. Veel Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met beste vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die zij bij het project betrokken) hebben zij een hoopvolle documentaire gemaakt, die ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen.

 

Regie:     Marijke Kodden / Jaap Verhoeven

Land:      Mexico, India, Duitsland en Nederland

Jaar:       2022

Film:       56 min.

 

Voor een eerste indruk, hier een korte sfeerimpressie van KIVA Mexico: https://youtu.be/tkcyMX9g1B4

 

RESERVEER HIER JE KAARTJE !

Op andere plaatsen in Nederland zijn de KIVA-avonden al snel uitverkocht. Reserveren is dus noodzakelijk. 

Kaarten á € 25 via LiefdeWerk. 

 

De Muze

Deze filmavond organiseren we in de prachtige bioscoopzaal van De Muze aan het Wantveld in Noordwijk. Met een ruime foyer en gezellige bar. Je kunt op het Wantveld betaald parkeren.

 

Bewust Bollenstreek

Deze filmavond wordt mede-georganiseerd door Angela Roelen (LiefdeWerk) namens Bewust Bollenstreek, een netwerk van 175 professionals met een holistische visie, die zich richten op bewust, gezond en duurzaam leven in de Bollenstreek. www.bewustbollenstreek.nl 

 

Informatie

17 mei 2023 | Optioneel: 17.45u waterceremonie aan zee!
19.30 - 22.30
25,00

Waar?

De Muze
Wantveld 2
Noordwijk aan Zee

Filmavond: KIVA - The Call of the Wisdom Keepers. Internationale sprekers, live muziek, napraatcafé!