Dit event heeft reeds plaats gevonden ...
Kijk in de Agenda voor actuele activiteiten →

02jul 2022
'Fiets zoekt groen'. Inspiratievolle fietsroute door de Bollenstreek!

De Groene Uitdaging

Heerlijk fietsend door de duin- en bollenstreek langs bijzondere, groene projecten. Ontvang inspiratie en doe ideeën op. Laten we ons weer meer verbinden met de natuur!

Tijdens ‘Fiets zoekt Groen’ op 2 juli 2022 kun je een kijkje nemen bij de bijzondere, groene projecten in de Duin- en Bollenstreek via een mooie fietsroute die jezelf kan samenstellen. Laat je inspireren en stel je vragen aan gepassioneerde groen liefhebbers. Doe ideeën op voor je eigen tuin en stop tussendoor voor een groene wandeling of een hapje en drankje. 

Steeds meer mensen genieten van tuinieren en dragen graag bij aan een beter klimaat. Meer groen in het dorp verbetert het milieu, helpt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en geeft koelte in warme periodes. Daarnaast zorgt het contact met de natuur voor meer geluk en verbinding met elkaar.

 

Deelnemers en activiteiten 2022
 

GEMEENTE HILLEGOM
Groene inspiratietuin - Hoveniersbedrijf de Rooij

Bezoek de groene inspiratietuin tijdens de open dag van Hoveniersbedrijf de Rooij op 2 juli. Er is veel te beleven. Naast het ontdekken van de inspiratietuin is er een kleine groenmarkt met verkoop van planten, foodtruck, diverse kraampje die te maken hebben met natuur, duurzaamheid, natuureducatie, bijenimker. Daarnaast is er voor de kinderen een natuurspeurtocht en groene knutselactiviteiten. Kijk voor het volledige programma en alle kraamhouders op de website.

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Je bent op andere dagen altijd welkom op afspraak. Zij zijn geopend tijdens kantooruren. Maak een afspraak via 0252-684923 of stuur een e-mail naar info@hoveniersbedrijfderooij.nl voor een tuinadviesgesprek.

Adres: Noorder Leidsevaart 112182 NA Hillegom

Toilet aanwezig

hoveniersbedrijfderooij.nl
 

Buurtinitiatief Julianapark Hillegom

Prachtig park met een verhaal. Buutbewoners vertellen meer over hoe leuk en nuttig het buurtproject Julianapark Hillegom is. Kom inspiratie op doen voor je eigen tuin of misschien zelfs je eigen buurtproject! 

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 13.00 uur.

Je bent hier op andere dagen ook altijd welkom, ook al is er niet altijd iemand aanwezig. Spreek gerust iemand aan die in de tuin aan het werk is als je meer wilt weten over dit project.

Adres: Juliana van Stolberglaan 5 Hillegom

julianaparkhillegom.nl
 

De Groeituin

Maak kennis met de Groeituin. Geniet van een drankje op het terras . Ontmoet andere groenliefhebbers en  geniet van het mooie uitzicht op de bloemenvelden.

Enigszins verscholen achter de heg langs de Oude Beek in Hillegom, vind je De Groeituin. De Groeituin is een ontmoetingsplek voor jong en oud als ook een tuin om heerlijk in te werken. De Groeituin bestaat uit twee delen tuin, de belevingstuin en de moestuin. Direct langs de beek vind je de toegang tot de belevingstuin. De zintuigen worden gelijk geprikkeld; geuren, kleuren en het gekwaak van de kikkers komen je tegemoet. Loop gerust eens een rondje door de tuin.

Als je vanuit de belevingstuin rechtsaf gaat en bij het ‘open veld’ weer rechtsaf gaat, dan vind je links achter de heg de moestuin. Daar worden allerlei verschillende kruiden, groenten en fruit gekweekt. De Groeituin is een tuin in ontwikkeling en wordt samen met enthousiaste inwoners door WelzijnsKompas beheerd. Wil je een handje meehelpen? Wil je anderen ontmoeten, kom gerust nog eens langs tijdens de openingstijden van De Groeituin. 

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 13.00 uur.

Tot het eind van 2022 is er iedere eerste zaterdag van de maand een Tuinwerkdag. Meer informatie of wil je komen helpen? Neem contact op via 0252-757100 of info@welzijnskompas.nl

Adres: Op de Oude beekbrug ga je met de fiets links- of rechtsaf (afhankelijk van welke kant je komt) het smalle fietspad op. Even voorbij het bruggetje vind je de toegang tot de belevingstuin. Herkenbaar aan een houten hek en een banner van WelzijnsKompas.

welzijnskompas.nl/de-groeituin
 

De Hillegomse Heemtuin (Schulte-Küperjanshof)

Laat je verrassen door deze verborgen groen parel, de Heemtuin van Hillegom, waar de natuur onverstoorbaar z'n gang gaat. Er is ook een bijenstand met honingbijen en een bijenhotel dat druk bezocht wordt. Je kunt hier lekker wandelen door de tuin. Er zijn op sommige momenten ook vrijwilligers in de Heemtuin aan het werk die je vragen kunt stellen. 

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

De heemtuin is normaal open voor publiek tussen 1 april en 30 september op:
Maandag tot en met donderdag tussen 8:00 en 16:00 (geopend door gemeente Hillegom)
Elke zondag tussen 14:00 en 17:00 (geopend door vrijwilliger)
Van 30 september tot 1 april is de heemtuin gesloten.

Adres: De ingang van de heemtuin ligt aan het eind van de Couperuswende in Hillegom.

heemtuinhillegom.nl
 

GEMEENTE TEYLINGEN

Elsgeesterhof

Ontdek al het mooie wat Elsgeesterhof te bieden heeft tijdens een rondleiding.  Er is een fleurige plantjesmarkt met kruiden, groente en bloemen.

Samen tuinieren is waar het om gaat in deze Community Supported Agriculture (CSA) tuinderij, oftewel gemeenschapslandbouw. Op Elsgeesterhof tuinieren ze op biologische wijze groente en bloemen. De oogst is voor de deelnemers die een oogstaandeel gekocht hebben. Dit is gemeenschapslandbouw, tuinders en deelnemers zorgen samen voor de oogst. Deelnemers kunnen een handje helpen bij het onderhouden van de tuin.

Wil je hier meer over weten? Fiets even langs. Sinds maart 2021 hebben ze een mooie tijdelijke plek aan de Boekhorstlaan en daarmee zijn ze de eerste (tijdelijke) bewoners van de nieuw te bouwen wijk Nieuw Boekhorst in Voorhout. 

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Adres: Boekenburglaan naast nr. 57, Voorhout. (volg de bordjes)

Normaal open tussen zonsopgang en zonsondergang (Let op, het is niet de bedoeling dat je hier zelf komt oogsten als je niet bent aangesloten, kijken mag natuurlijk wel! Bezoek de website om te zien hoe jij ook mee kunt doen voor een oogstaandeel)

elsgeesterhof.nl   / facebook.com/elsgeesterhof
 

Open tuin bij tuinambassadeur Gerda

Heb je een nieuw huis en een nieuwe tuin? Dit is een locatie waar je even moet stoppen met de fiets.
Ook met andere vragen over tuinieren ben je uiteraard welkom.

Gerda is bezig met de opbouw van een tuin die plek biedt aan vogels/insecten/vlinders op een nieuwbouwlocatie, Ze is gestart met een stuk kale grond. Haar ervaring als volkstuinhouder in Amsterdam heeft ze meegenomen en wat planten vanuit haar oude volkstuin. Ze wonen er sinds vorig jaar oktober en ze krijgen veel positieve reacties van mensen die langs lopen. Een tuin bouw je stap voor stap. Het duurde 20 jaar voor ik mij volkstuin helemaal had opgebouwd. Wil jij ook stap voor stap van jouw tuin, jouw droomtuin maken? Kom dan gerust even langs voor inspiratie en stel je vragen.

Geopend op zaterdag 2 juli van 13.00 tot 16.00 uur.

Adres: Gladiool 6 in Voorhout. 

degroeneuitdaging.nl/tuinambassadeurs
 

Open tuin bij Els de Groot 

Als je je wilt laten inspireren dan ben je bij Els aan het goede adres! Ontdek hoe leuk het is om een grote diversiteit aan planten in je tuin te hebben. Zij verkoopt ook plantjes voor een klein prijsje. 

Geopend op zaterdag 2 juli van 13.00 tot 16.00 uur. 

Adres: Willem Versteeghstraat 17 in Sassenheim

Faciliteiten: verse muntthee, koffie en fris 
 

Koudenhoorn

In Warmond tref je een groene parel met veel diversiteit. Je kunt er terecht voor een wandeling door een prachtig bos gelegen aan het water. Je kunt luieren op het stand, spelen in de speeltuinen en het klimbos of recreëren in of op het water. Op het eiland tref je paarden, een moestuinvereniging en Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn (NOCK). NOCK organiseert regelmatig leuke en leerzame natuur activiteiten op het eiland en over het water (niet geopend tijdens Fiets zoekt Groen).  

Geopend: Van zonsopgang tot zonsondergang

Adres: Koudenhoorn 3 Warmond

Faciliteiten; restaurant Coazy, toilet.

Koudenhoorn ontdekken
 

Park Rusthoff

Midden in het winkelcentrum van Sassenheim vind je meer groen dan je verwacht! Dit prachtige park is zeker ook een stop waard. Naast dat je er heerlijk kunt wandelen en een kijkje kan nemen in de Heemtuin, kun je hier ook terecht voor een kopje koffie bij het paviljoen het Sassennest. Ook is er ruimte om te spelen voor de kinderen of te kijken bij de kinderboerderij.

Geopend: dagelijks tussen 8.00 uur en zonsondergang

Adres: Voorhavenkwartier 76 Sassenheim

Faciliteiten; Paviljoen het Sassennest, toilet geopend van 13.00 tot 17.00 uur

Park Rusthoff – Besloten in ons hart
 

’t Overbosch

Een prachtige groenen plek. Hier kan je even de benen strekken voor een korte wandeling of juist even tot rust komen op het bankje aan het water. De vrienden van ’t Overbosch hebben bij de bomen informatiekaartjes geplaatst. Zo leer je bomen herkennen aan hun blad en vruchten.

Geopend: tussen zonsopgang en zonsondergang

Adres: Rijnsburgerweg 3 Voorhout

Faciliteiten; op deze locatie is geen begeleiding

’t Overbosch - De groene parel van Voorhout (vriendenvanhetoverbosch.nl
 

GEMEENTE NOORDWIJK

NoordWIJde

NoordWIJde is een zelfoogsttuinderij. Ontdek wat een zelfoogsttuinderij is en of het bij jou past tijdens een korte rondleiding.

Vlak achter de duinen bij Noordwijk ligt NoordWIJde.
Een regeneratieve tuinderij waar ze sinds 2019 op duurzame wijze groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden telen en verwerken tot smaakvolle producten, zoals thee, jam en diverse siropen.

Ze doen dit met veel aandacht voor de bodem en het bodemleven en dus zonder pesticiden of kunstmest.

Geopend op zaterdag 2 juli van 13.00 tot 16.00 uur.

Normaal open van mei tot en met november:

woensdagmiddag van 12.00 – 17.00 uur (oogstdeelnemers)
vrijdagmiddag van 12.00 – 17.00 uur (oogstdeelnemers)
zondag van 10.00 – 15.00 uur (oogstdeelnemers & losse verkoop)

Adres: Duinweg 52, 2204 AV Noordwijk

Faciliteiten; 

noordwijde.nl
 

Veldzicht

Strek even je benen tijdens een rondleiding door het museum en een wandeling door de kruidentuinen van Veldzicht.

Maak een wat langere wandeling door agrarisch gebied rondom het museum. De Wandelroute Veldzicht start onder de hooiberg.  

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Normaal open op zaterdag 14.00 – 17.00 uur, Zondag 14.00 – 17.00 uur of op afspraak

Adres: Herenweg 114 Noordwijk

Faciliteiten; toilet

streekmuseumveldzicht.nl 
 

Speelbos Zuid-Hollands Landschap

Dit bos is veelzijdig. Er is voor iedereen wat te beleven. Sta een poosje stil bij De Spiegelvijver! Ontdek het spiegelbeeld van het landhuis Dijckenburch. Midden in de vijver vind je een eilandje waar je gezellig kunt picknicken. En misschien spot jij wel een ijsvogel!

Maak een ommetje. De Konijnenroute is 2,5 km. Vanaf de parkeerplaats loop je naar het koetshuis waar de route start. Klik hier voor de Konijnenroute.  Zin in meer avontuur? Ga naar het speelbos dat bedacht en ontworpen is door kinderen!

Geopend: tussen zonsopgang en zonsondergang

Adres: Gooweg 36 Noordwijk

Faciliteiten; op deze locatie is geen begeleiding

Speel - en klimbos  
 

GEMEENTE KATWIJK

Gezondergroen / Indoorvolkstuin

Bij deze “Indoor volkstuin” kunnen enthousiaste volkstuinders hun hobby jaarrond uitoefenen. Meer weten over een eigen indoor volkstuintje? Kom een kijkje nemen en stel je vragen. Er is een leuke koffie/thee-stop met wat lekkers. En je kunt hier heerlijke ONBESPOTEN aardbeien plukken!

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Normaal open op ma - vrij 8.00 uur - 17.00 uur en za 8.00 uur -16.00 uur. Zo gesloten.

Adres: Kanaalpad Noord West 2, Rijnsburg

Faciliteiten; toilet, Voor de fietsers met een e-bike is er de mogelijkheid om wat stroom te "tanken".

gezondergroen.nl: webwinkel voor biologische groente en fruit
 

Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes

Een perceel van 6.900 m2 in een historisch tuindersgebied te midden van andere tijdelijke initiatieven met 27 schooltuinen, een wijngaard, een mini voedselbos, project Maatjes op maat voor wie elkaar al tuinierend wil ontmoeten, gezinnen en krasse knarren die tuinieren, een hopverbouwer, een voorbeeld Zanderij-tuin en twee duinlandje waar we ieder kunnen rondleiden en waar vrijwilligers uitleg geven over hun bezigheden.

Het is een heerlijk gebied om te wandelen en te ontspannen in het groen onder de noemer ‘Groen verbindt’. Naast dit initiatief is ook een weiland met schapen waar een andere initiatiefnemer gehoorzaamheidstraining voor honden en hun baasjes geeft. Aan de andere kant van de Zandsloot staan er Tiny Houses en een bijenstal, ook twee tijdelijke initiatieven, in een landelijke omgeving waar jullie ook vrij kunnen wandelen. Landelijker kunnen ze het niet maken tot maart 2028, want dan eindigen alle initiatieven in deze Katwijkse Duinvallei.

Fotopanelen

Er zijn vanaf de officiële opening van dit tijdelijke initiatief juli 2021 dertig historische fotopanelen te bewonderen met foto's en teksten van de vroegere Zanderijtuinders en de rijke geschiedenis van dit gebied.

Kennis delen

Stel al je vragen over tuinieren of over de  nieuwe plannen: ‘Chicken Hill’ (een ontmoetingsplek ‘hoogte’ met kippenhok) en de bouw van een replica van een Zanderijvlet (deze komt in de Zandsloot te liggen waar vroeger met de vlet de geoogste groente naar de Katwijkse groenteveiling werd vervoerd) .

Inspiratie

Wil je vast wat inspiratie opdoen? Kijk dan op de Facebookpagina 'Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes'. in de foto albums tref je beelden van alle deelprojecten.

Wandelen langs groen, dier en Tiny houses

Er is een schelpen-wandelpad langs kleurrijke bloemen waar vooral bijen en vlinders op afkomen.

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 13.00 uur.

Normaal open tussen zonsopgang en zonsondergang. Er is niet altijd iemand aanwezig

Adres: Katwijkse Duinvallei (ingang tegenover het Shell-station aan de Wassenaarseweg 65, Katwijk)

website zanderijtuinders.nl 
 

Hortus Kariva - Maatjes op maat

In mei 2020 is stichting Maatjesopmaat begonnen met het opzetten van een sociale moestuin in de duinvallei (Zanderij), genaamd: Hortus Kariva (KAtwijk, RIjnsburg, VAlkenburg).

Er is een jaarlang keihard gewerkt door een grote groep vrijwilligers. In het voorjaar van 2021 is de moestuin eindelijk officieel geopend en in gebruik genomen door een groep deelnemers die ieder hun eigen moestuinbak onderhouden. Op 2 juli staan de vrijwilligers voor je klaar. Je kan terecht voor een rondleiding. Ga in gesprek met deelnemers en geniet van al het groen om je heen. 

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Adres: Katwijkse Duinvallei (ingang tegenover het Shell-station aan de Wassenaarseweg 65, Katwijk)

Faciliteiten; op deze locatie is geen begeleiding

maatjesopmaat.nl/projecten -  facebook.com/HortusKariva

 

GEMEENTE LISSE

 

Stichting Heemtuin Lisse

Ken jij de Heemtuin in Lisse? Kom eens langs en maak een wandeling langs de verzameling inheemse planten en bomen en bekijk de bijenstal.

Voor de kinderen is er een puzzeltocht en er is de mogelijkheid om planten- of zaden aan te kopen.

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.
Normaal geopend op woensdag en vrijdagochtend

Adres: Heempad, tussen Don Boscostraat en 1ste Poellaan, Lisse

Heemtuin Lisse

Complex van Volkstuinders Vereniging Lisse

Dit volkstuinencomplex heeft ruim 100 volkstuinen. Ben je benieuwd naar dit complex? Op 2 juli zijn er rondleidingen waar je aan deel kunt nemen en kan je al je vragen stellen rondom moestuinieren en de vereniging.

Geopend op zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Adres: Middenweg 7a Lisse, Lisse

volkstuindersvereniginglisse.nl

facebook.com/volkstuindersvereniginglisse
 

Landgoed Kasteel Keukenhof

Maak een mooie wandeling over het landgoed, het bos, de moestuin en de de kinderboerderij.
Even een break? Geniet van koffie met wat lekkers bij restaurant de Hofboerderij.

Geopend op zaterdag 2 juli van 8.30 tot 17.00 uur.

Normaal dagelijks geopend

Restaurant de Hofboerderij is geopend van woensdag tot en met zondag tussen 10:00 en 17:00 uur.

Toilet aanwezig.

Adres: Keukenhof 1, 2161 AN Lisse

Landgoed Kasteel Keukenhof

 

Organisatie

Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Katwijk, Lisse en Teylingen, De Groene Uitdaging en de deelnemende locaties. 

De Groene Uitdaging wil inwoners van de Duin- en Bollenstreek informeren, inspireren en motiveren om zelf iets te ondernemen tegen klimaatverandering. Het is een platform voor, door en met inwoners vol informatie over diverse thema's rondom duurzaamheid met vooral lokale verhalen.

 

Hups, op de fiets, op zoek naar groen! Fijne dag!

 

Informatie

02 jul 2022 | Fietsroute met
00.00 - 00.00

Waar?

Fietsroute door de gemeenten Hillegom, Lisse, Katwijk, Teylingen en Noordwijk

Contact

Fiets zoekt groen. Inspiratievolle fietsroute door de Bollenstreek!