Seksualiteit

Wij mensen zijn allemaal seksuele wezens. Diep in onze cellen, in onze herinneringen die zijn opgeslagen in ons DNA en overgedragen in onze familielijn, weten we dat we seksuele wezens zijn. Helaas is het voor de meesten van ons niet mogelijk om als een puur en onschuldig seksueel wezen van kinds af aan verder te ontwikkelen, want daarvoor zouden we de ideale ouders nodig hebben. Van generatie tot generatie zijn er in relatie met onze ouders kwetsuren ontstaan die onze natuurlijke seksuele expressie blokkeren.

Echter in deze tijd zijn er veel mogelijkheden om je ontdekkingstocht in seksualiteit aan te gaan op een moment dat jij er klaar voor bent. Er is niet alleen veel informatie beschikbaar over seksualiteit, seks, liefde en intimiteit; er zijn ook exploratieruimtes waar je op een veilige manier kunt onderzoeken: wat is er belangrijk voor mij als seksueel wezen? Er zijn veel vormen van tantracursussen, therapieën, verschillende soorten massages waarbij je meer in contact met je gevoelens in je geslacht kunt komen, workshops in de vorm van intieme dans, jaartrainingen waarin je een diep onderzoek kunt aangaan. Er is zo veel vrijheid om te kiezen wat het beste bij jou past: monogame relatie of toch openstaan voor intiem contact met meer mensen tegelijk. Ontmoetingen in een spirituele omgeving, of toch liever op de datingsite waar je je eerste indruk volgt door een foto naar links of naar rechts te swipen. Al deze ervaringen dragen bij aan jouw psychoseksuele ontwikkeling. Tijdens de sessies ondersteun ik je bij het integreren van deze ervaringen door jouw seksuele gedrag terug te spiegelen vanuit de rol van de ideale ouders.

Wanneer we dieper op onderzoek gaan naar ons seksueel gedrag, gaan we meer focussen op ons bekken en geslacht. Het is daarom belangrijk om je geslacht gelijkwaardig te beschouwen aan je andere lichaamsdelen. Jouw geslacht is een verbindingsorgaan en het heeft een belangrijke functie in jouw psychoseksuele ontwikkeling. Je kunt het ook als een poort zien naar de belangrijke informatiebron die ligt opgeslagen in jouw onbewuste.

Een van de kenmerken van een seksueel wezen met een vrije seksuele expressie is dat het in contact staat met zijn dierlijke instinct. Het bestuderen en analyseren van seksueel gedrag (jouw geslachtsdaad, masturbatie en je lichaamshouding) kan voor jou een pad openen naar vrij en vervuld leven. Het vraagt wel dat je met een onderzoekende houding en toewijding het proces aangaat van verkennen van de emotionele blokkades en kwetsuren die je kunt tegenkomen.

Ook in dit proces spelen de meeste methodes van de lichaamsgerichte psychotherapie een belangrijke rol. De karakterstijlen geven ons direct de informatie over de lichaamshouding die direct vertaald kan worden naar wat voor gedrag wij van deze persoonlijkheid kunnen verwachten (zachtmoedig, hard, terughoudend, etc). Bio-energetische oefeningen worden gebruikt om meer stroming te creëren in het bekkengebied. Ademsessies zijn een zeer effectieve therapeutische vorm om het onbewuste deel te onderzoeken.

Vilija Jozone

Mijn naam is Vilija, 42 jaar, moeder van tweeling zoons van 10, gescheiden, werk als lichaamsgerichte therapeut en trainer. Ik ben geboren en tot mijn 20ste opgegroeid in Litouwen. Naar Nederland komen (als Au-pair) was voor mij een grote avontuur en een mooie kans om te ontwikkelen in een andere culturele omgeving. Ik heb Nederland altijd als uiterst anders ervaren in vergelijking met Litouwen, en toch heb ik me hier helemaal thuis leren voelen. 

In 2014 kwam ik in aanraking met lichaamgerichte therapie en trainingen. Het beviel mij heel erg en ik begon stap voor stap steeds meer deze pad te bewandelen. 

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...