Franciscus, de wolf en ... de liefde!

Door Mirjam Rutten van Stal Paradiso | Paardencoach aan Zee

 

In de legende van de heilige Franciscus van Assisi wordt verteld hoe Franciscus naar het Italiaanse stadje Gubbio trekt omdat een wolf daar het dorp terroriseert. Er zijn naar verluidt zelfs kinderen opgegeten!


Tijdens zijn bezoek aan Gubbio gaat Franciscus de wolf tegemoet. Je kunt een verslag van dit evenement vinden in het boek 'The Little Flowers', een 14e-eeuwse verzameling verhalen over Franciscus en zijn metgezellen. Het verhaal gaat dat wanneer de wolf Sint Franciscus ziet, hij naar de heilige toekomt met zijn mond open, klaar om aan te vallen. Sint Franciscus maakt onmiddellijk het kruisteken over hem en zegt: "Kom hier, broeder Wolf. Ik beveel u namens Christus dat u mij of niemand schade berokkent." Zodra Sint Franciscus dit deed, sloot de angstaanjagende wolf zijn mond en stopte de aanval. Toen het bevel eenmaal was gegeven, kwam het zachtmoedig als een lam en wierp het zich aan de voeten van Sint Franciscus. 


De deal met de wolf

Dan berispt Sint Franciscus broeder Wolf voor het vernietigen en doden van de schepselen van God. "De hele stad klaagt over je", zegt Francis zachtjes tegen de wolf. "Maar ik wil vrede sluiten tussen jou en de mensen. En dus beloof ik, broeder Wolf, dat je regelmatig voedsel zal krijgen van de mensen van deze stad, zodat je niet langer honger zult lijden. En ik wil, broeder Wolf, dat je belooft dat je nooit een mens of dier zult schaden." De wolf toonde instemming door eenvoudig zijn hoofd te buigen.

Daarna vraagt Francis de inwoners van de stad of ze zullen beloven regelmatig voedsel voor de wolf te regelen. Ze zeggen allemaal dat ze dat zullen doen. Ten slotte vraagt Sint Franciscus de wolf om voor alle mensen een garantie te geven dat hij de mensen van Gubbio of zijn dieren niet langer schade zal toebrengen.

De liefde

Toen tilde de wolf zijn rechterpoot op en legde hem in de hand van Sint Franciscus. Vanwege deze actie ... was er zoveel vreugde en verwondering onder alle mensen ... dat ze allemaal begonnen te huilen naar de hemel. Ze prezen God en zegenden degene die Franciscus naar hen zond en hen had bevrijd van de kaken van het wrede beest. Daarna woonde diezelfde wolf twee jaar in Gubbio, en hij ging de huizen binnen, van deur tot deur, zonder iemand kwaad te doen en zonder iemand iets te aandoen. Hij werd vriendelijk gevoed door de mensen ... Uiteindelijk stierf broeder Wolf op hoge leeftijd, waarover de burgers nog lang rouwden.

Dit kun jij ook
We weten niet wat waar is van deze legende, maar in het werken met de dieren merk ik dagelijks dat er op een diep niveau contact mogelijk is en er altijd deals zijn te sluiten. Wanneer je in staat bent je open te stellen en je vanuit je diepste kunt verbinden met de mensen en dieren om je heen, zijn er altijd mogelijkheden om afspraken te maken en verder te gaan met elkaar. Dit is een wezenlijk uitgangspunt voor vrede. Wij zijn allemaal een beetje heilig en Franciscus!


Tijdens het Festival van de Liefde op zaterdag 29 februari, georganiseerd door Bewust Bollenstreek, kun je met mij twee keer een uur werken met het thema Liefde. De workshop zal geïnspireerd op mijn liefde voor dieren, gecombineerd met het verhaal van de Heilige Franciscus van Assisi.Tijdens deze workshop doen we systemische oefeningen om zo dicht als mogelijk bij deze ervaring te belanden. Kom je ook ervaren?


Geraakt, geïnspireerd? We lezen graag hieronder je reactie op deze blog!

Wil je meer blogs lezen, op de hoogte blijven van onze activiteiten in de Bollenstreek, meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief. Dan ontvang je daarbij onze actuele agenda in je mailbox!

==>  JA, IK ONTVANG GRAAG DE NIEUWSBRIEF + AGENDA! 

Mirjam Rutten

Van kinds af aan heb ik mij thuisgevoeld bij de paarden. Sinds 2001 heb ik zelf paarden, sinds 2005 een eigen stal en in 2009 heb ik mijn diploma tot Allround Holistisch Paardrij-instructeur behaald bij Hofstede Oostrijk.Tevens heb ik bij Bureau de Verheldering de opleiding gedaan tot ‘familie- en organisatieopsteller’ en in dit werk masterclasses en verdiepingen gedaan. 
Ik ben een paardenvrouw en een natuurmens. Ik kan een uitstekende tussenpersoon zijn tussen mens en paard
Dit is een uitkomst wanneer je met paarden wilt sporten of werken, maar ook wanneer je paarden wilt inzetten voor programma’s rond persoonlijke ontwikkeling. Het spiegelen en het systemisch werk. 
Ik sta met beide benen op de grond, geloof in ieders autonomie en vind het fijn met mensen te werken.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...