Crisis of levensles?

(door Mirjam Ruigrok van HartExperts)

 

Leven we in een crisis of biedt deze periode ons ook een belangrijke levensles? Overeenkomsten tussen mijn eigen levensles(sen) en de huidige tijd waarin wij leven. Daarover gaat mijn blog.

 

Crisis of levensles?
Ik word wakker. “Mir, je hebt een hartinfarct gehad.” Ik weet niet wat ik hoor. Voel aan de pijn op mijn borst dat het echt waar is. Maar kan het eigenlijk niet geloven. Ik zie overal slangen verbonden met mijn lichaam. Ik lig op de IC waar ik een week eerder ben opgenomen, na een hartinfarct en drie hartstilstanden. Het is 25 juli 2010. Er komt een enorme levenslust in mij op. Ik wil leven, gezond zijn, ik er heb alles voor over om hier uit te komen. Ik wil zo snel mogelijk ‘patiënt-af’ zijn.

In die tijd was ‘patiënt-af’ voor mij weer zo snel mogelijk mijn oude leventje terugkrijgen. En dat lukte me ook. Ik was immers ‘een doorzetter’. Tot het moment dat ik tot inzicht kwam dat mijn ‘oude’ leventje helemaal niet zo goed voor mij was.

 

Mijn hart reageert: Het roer mag om

Het is crisis… Het bedrijf waar ik werk heeft het financieel niet makkelijk. Onze sociale, aimabele general manager - waarmee ik kon lezen en schrijven - is kort geleden vervangen door een manager met meer focus, daadkracht en prestatiegerichtheid. Er moeten minder kosten en meer omzet worden gemaakt en dat snap ik. Hij zegt dat daarvoor een cultuuromslag nodig is. Ik hoor termen als verbeterslag, productiviteit en eigenaarschap. Over elkaar aanspreken op wat beter kan en moet. Over aapjes, pizza’s en slidings op de bal. De metaforen vliegen me om de oren. Ik begrijp zijn boodschap maar voel onheil bij de uitvoering. Hij wil motiveren maar in plaats daarvan voel ik onveiligheid. Mijn hart reageert direct. De pompkracht vermindert en ik word kucherig.

Wat wil mijn hart me met deze reactie vertellen? Wil ik zo mijn leven - mijn tweede kans - voortzetten?

Ik besluit het roer om te gooien.

 

Werkelijke groei

Mijn persoonlijke crisis – die ik liever een belangrijke levensles noem – heeft mij veel gebracht. Ik leef nu veel meer in harmonie met mijn waarden, doe wat beter bij me past. Heb meer mensen om me heen die me laten groeien en bloeien. Ik voel me gezonder en gelukkiger dan ooit.

Waarom vertel ik dit nu?

Omdat ik veel gelijkenissen zie met de huidige periode waarin wij leven: de coronacrisis.

Oude leventje terug?

We willen ‘corona-af’ zijn en zo snel mogelijk ons oude leventje weer terug. Maar wat is onze eigen bijdrage aan deze crisis? Wat doet een leven vol prikkels en overvolle agenda’s, overconsumptie en -medicatie, wegwerp-industrie en (lucht)vervuiling met de weerstand van mensen en onze natuur? Een leven waarin alles is gebaseerd op ‘groei’. Waar wij continu worden verleid meer te willen, te moeten of denken nodig te hebben.

Willen wij dit werkelijk?

Of komen we in deze tijd tot inzicht dat een leven meer in harmonie met onze waarden, onze natuur ons beter past? Dat daar de basis ligt voor onze werkelijke groei? Hoe zie jij dat?


Wil je reageren op deze blog van Mirjam? Heel graag! Dat kan hieronder. 

Wil je meer inspiratie? Onze actuele agenda ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Mirjam Ruigrok

“In het ziekenhuisbed kon ik niets. Alleen denken en ademen, fantaseren en visualiseren. Ik visualiseerde mijn leven ná mijn hartstilstand, zo mooi mogelijk. In gedachten wandelde ik, fietste ik, danste ik. Die beelden en de adem- en energieoefeningen versterkten mijn veerkracht. Ze hebben me geholpen om te herstellen.”

Na mijn hartstilstand in 2010 ben ik goed hersteld. Dankzij de goede zorg, met medicatie, maar ook door mijn eigen veerkracht. Ik vond mijn weg naar beter worden in het bouwen aan mijn vitaliteit en veerkracht, en merkte dat dat verder gaat dan gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning. 

Sindsdien heb ik me geschoold om mensen met (risico voor) hart- en vaatziekten te kunnen begeleiden om hun vitaliteit en veerkracht te vergroten en het zelfhelend vermogen van hun lichaam te stimuleren. Ik ben gediplomeerd stresscounselor, gecertificeerd hartcoherentiecoach met diploma medische basiskennis (HBO) én orthomoleculair epigenetisch therapeut. 

Ik heb geleerd hoe ik het zelfhelend vermogen van mijn lichaam kan stimuleren.  Mijn conditie is inmiddels 204%. De pompkracht van mijn hart is flink verbeterd en ik heb veel minder medicijnen nodig. En het allerbelangrijkst: ik voel me écht beter.

Het is mijn missie dat mensen geen hart- en vaatziekten meer krijgen. 

Reacties

Marlene 2020-05-16 21:28:49
Marlene 2020-05-16 21:28:54
Marlene 2020-05-16 21:29:21 Mooie blog Mirjam!????

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...