Burn-out en voeding

Allereerst wil ik duidelijk stellen dat een burn-out nooit door voeding alleen kan worden veroorzaakt en ook dat bepaalde voedingsmiddelen geen remedie zijn tegen een burn-out. Dat gezegd hebbende, kan gezonde voeding wel bijdragen aan het voorkomen en sneller herstellen van een burn-out. Gezond eten geeft je meer energie, wat je lichaam nodig heeft om te herstellen. Je zult je over het algemeen een stuk beter voelen als je een gezond dieet hebt. Als je denkt dat je misschien wel aan het afstevenen bent op een burn-out, kunnen de onderstaande adviezen je helpen en beschermen.

 

15 Tips

 

1.

Gezond koken: zelfs als je moe bent, grijp dan geen kant-en-klare maaltijd, maar probeer zelf te koken. Maak het jezelf makkelijk, koop bijvoorbeeld een zakje voorgesneden groenten en een stukje zalm, gooi het in de wok, voeg wat kruiden of specerijen toe en je hebt een gezonde maaltijd. Bij De EetLijn werken we met recepten met weinig ingrediënten. De meeste recepten hebben minder dan 15 minuten nodig om te bereiden en zijn voedzaam en vooral heerlijk. Probeer ze eens.

2.

Vermijd koffie, alcohol en frisdrank. Al deze drankjes geven je een snelle energie-boost, maar daarna zul je je waarschijnlijk weer moe voelen en wil je nog een drankje.

3.

Neem een ​​klein stukje pure chocolade (70% cacao of meer). Het is lekker en gezond, zolang je niet teveel neemt.

4.

Kook met pure voeding en ingrediënten. Gebruik geen zakjes en pakjes. Deze zitten vaak vol met toevoegingen die je lichaam benadelen zonder dat je het merkt.

5.

Eet veel groenten. Bij voorkeur bij elke maaltijd, inclusief lunch én ontbijt.

6.

Eet gezonde koolhydraten. Deze worden omgezet in glucose, de belangrijkste energiebron voor je lichaam en voedsel voor je hersenen. Zonder glucose kun je niet functioneren. Daarom denk ik dat het onverstandig is om een ​​koolhydraatarm dieet te volgen of zelfs helemaal te stoppen met het eten van koolhydraten, juist nu.

7.

Eet uitgebalanceerde eiwitten: Bij voorkeur plantaardig, maar ook regelmatig een stukje vette vis zoals sardines, ansjovis, zalm, forel of makreel. Kook een lekker (biologisch) eitje. Als je elke keer een ​​eitje koken te veel moeite vindt, kook dan meer eieren tegelijkertijd en bewaar ze in de koelkast. Ze blijven een paar dagen goed.

8.

Batch koken. Bereid porties gezond voedsel en vries ze in zodat je ze kunt pakken op dagen dat je geen zin hebt om te koken. Je kunt bijvoorbeeld gekookte stukjes kip of gebakken zalm invriezen of gesneden groenten.

9.

Eet gezonde vetten in de vorm van noten, avocado en olijfolie.

10.

Maak een grote pan soep en gebruik deze voor lunch of diner. Als je nog iets over hebt, bewaar dat dan in de koelkast of de vriezer.

11.

Breng variatie in je maaltijden, vooral bij het ontbijt. Begin de dag met iets waar je blij van wordt. Misschien heb je de ene dag yoghurt met muesli en fruit, een andere dag een groentemuffin of een andere dag een bananenpannenkoekje. Wissel zoveel mogelijk af.

12.

Drink veel (gefilterd) water. Gemiddeld zo’n 2 liter per dag.

13.

Ontgift je lichaam met behulp van brandnetels. Brandnetels hebben eigenschappen die jouw lichaam en bloed reinigen, gifstoffen wegspoelen en het behoud van een heldere huid vergemakkelijken. Gebruik de bladeren(topjes) in bijv. een omelet of in thee.

14,

Vergeet je supplementen niet. De twee belangrijkste die jou helpen ontspannen zijn magnesium en vitamine D3. Een plantaardig eiwitpoeder dat het aminozuur tryptofaan bevat, kan het gemakkelijker maken om te slapen en kan helpen om je gelukkiger te voelen.

15.

Pas op voor gewichtstoename. Verschillende onderzoeken laten zien dat overgewicht een extra risico kan zijn bij het Corona-virus. Als je je lichaam en geest gezond houdt, zorg je ook voor een gezond gewicht.

Miranda Bakker

Voedingsdeskundige en leefstijlcoach: "Ik motiveer jonge vrouwen om door de juiste keuzes gezond te blijven en alles uit het leven te halen wat er in zit. Wanneer je al klachten hebt, altijd moe of ziek bent, help ik je om weer energiek en gezond te worden."

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...