Afstand houden en dicht bij jezelf blijven

“Hé, dat is lang geleden! Wat leuk je weer te zien! Kom hier!” En voor ze het wist had ze 3 zoenen te pakken van een vage kennis. Voor corona vond ze het normaal, maar sinds corona denkt ze er anders over. Eigenlijk vind ze dat afstand houden wel prettig. En zeker vanwege de zorg voor haar bejaarde en kwetsbare ouders, is ze extra voorzichtig. Natuurlijk is het fijn als alle maatregelen straks worden losgelaten. Maar gelijk iederéén weer om de hals te vliegen, daar is ze nog lang niet aan toe.

Wat zou jij doen als iemand net iets te dicht in je buurt komt? Iemand wil al een hand of zoen geven, maar jij houdt liever nog wat afstand. En wat doet de vaccinatie-discussie met jou?

Corona-tijd heeft ons flink op de proef gesteld. Je grenzen aangeven was hard nodig. Veel veranderde in korte tijd en dat was niet altijd makkelijk bij te benen. Met als gevolg dat je toch over je grens heen ging. Moe, moe en nog eens moe werd je ervan.

En we zitten er nog steeds in. Je eigen grenzen bewaken is voor iedereen belangrijk. Voor de één is dat wat makkelijker dan de ander. Maar voor iedereen geldt dat als je over je grens heen gaat, het heel veel energie kost. Energie die we allemaal graag ergens anders in willen steken.

Daarnaast is je eigen grens bewaken ook niet voor iedereen even màkkelijk. Want hoe vóél je je grens, hoe weet je waar die zit? En hóé geef je je grens aan?

Assertiviteit wordt vaak geassocieerd met bot nee zeggen, met alleen maar aan jezelf denken. Maar niets is minder waar. Assertivitiet gaat over het samen spel tussen jouw behoeften en die van de ander. Waarin jij mag voelen en aangeven waar jij behoefte aan hebt. En waarin jij dit op een repectvolle manier kan aangeven. Met respect voor jezelf én voor de ander; dan voelt je grens aangeven een stuk fijner!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mocht het voor jou een uitdaging zijn om je grens aan te geven of als jij te vaak de ander op de eerste plek zet, dan is er voor jou op 25 september 2021 weer de outdoor training Grenzen stellen doe je zó.

Kirsty van de Vijver en Bianca Hermans vertellen je alles over assertiviteit, houding en sociale interactie. Je ervaart wat werkt voor jou, hoe jij op een fijne manier je eigen grenzen kan aangeven. En waardoor je weer energie overhoudt.

Meer informatie vind je op de agenda van Bewust Bollenstreek. Of neem contact op met Kirsty (kirsty AT praktijkeigenkracht DOT nl) of Bianca (bianca AT compleat-coaching DOT nl).

Bianca Hermans

Compleat Coaching biedt coachingstrajecten op maat, ondersteund door persoonlijk dieetadvies. Gespecialiseerde begeleiding bij darmklachten (zoals PDS, coeliakie ed), voedingsallergieën, ongewenst eetgedrag, omgaan met pijn en stress.

Plaats hier je reactie!


Je bericht wordt verzonden...